Sosirea sezonului estival a contribuit la ridicarea întrebarii legate de aer conditionat, daca AC reprezinta sau nu un beneficiu pentru sanatatea noastra. Știm cu totii ca atunci cand vine sezonul cald, vacantele noastre sunt departe și trebuie neaparat sa mergem la munca și poate sa purtam un cod vestimentar strict, precum jachete și cravate în iulie, aerul conditionat pare sa fie singura solutie pentru a face fata vreme calda. Prin urmare, aparatele de aer conditionat devin cei mai buni prieteni ai batranilor care sufera de caldura, ai muncitorilor care sunt nevoiti sa ramana în birouri și ai studentilor care își pregatesc examenele de vara acasa.
Trebuie subliniat ca aerul conditionat are avantaje și dezavantaje. De fapt, deși poate alina multe persoane în multe situatii, de foarte multe ori, aerul conditionat este responsabil de întepenirea gatului, dureri articulare, dureri de cap și uneori chiar alergii.
În ciuda acestor dezavantaje, aparatele de aer conditionat au devenit bunuri de consum foarte populare. A trecut ceva timp de cand s-a clarificat faptul ca aparitia acestor tulburari este legata doar de utilizarea proasta a acestor dispozitive.
Din acest motiv, în zilele noastre, aceste dispozitive sunt foarte frecvent instalate în marile centre comerciale, birouri, precum și în case particulare.
Avantajele aerului conditionat
Avantajele aerului conditionat sunt nenumarate, iar in acest sens trebuie precizat ca un studiu recent a reusit sa arate ca o utilizare corecta a aparatului de aer conditionat ar reduce cu 80% toate acele probleme de sanatate legate de caldul excesiv.
În primul rand, printre numeroasele beneficii pe care trebuie sa le mentionam, se numara și posibilitatea de a crea un microclimat în care sa îti poti îndeplini cu seninatate îndatoririle din viata de zi cu zi. Într-un astfel de mediu este mult mai ușor sa duci o viata normala, sa lucrezi, sa faci treburile casnice și sa studiezi.
In plus, aerul conditionat, daca este bine folosit, are avantajul de a crea o temperatura ideala care te va ajuta sa te odihnesti chiar si pe timpul noptii.
Acesta este un aspect fundamental, daca credeti ca sanatatea omului depinde de un somn bun și de un somn corect.
Aerul conditionat este, de asemenea, foarte util pentru toti cei care sufera de probleme cardiovasculare, pentru care caldura intensa ar putea crea probleme grave de sanatate.
Aerul conditionat are și nenumarate beneficii chiar și pentru cei care sufera de presiune scazuta sau lovituri bruște de caldura. De fapt, a ramane acasa într-un mediu în care temperatura este putin mai scazuta decat cea exterioara, poate evita aceste neajunsuri care, din pacate, sunt foarte frecvente în timpul verii.
S-a discutat mult despre temperatura corecta pe care trebuie setat aparatul de conditionare iar dezavantajele aerului conditionat sunt legate de aceasta întrebare.
În acest sens, expertii au subliniat înca o data ca aparatul de aer conditionat poate fi util doar daca este bine folosit.
Asta înseamna ca daca afara sunt 30 de grade, nu trebuie sa reglam niciodata temperatura aparatului de aer conditionat pentru a crea un mediu de 20 de grade.
Vor exista unele beneficii daca diferenta de temperatura este între 4 și 5 grade maxim.
Dezavantajele aerului conditionat
Dupa cum au demonstrat mai multe studii, aerul conditionat poate dauna, de asemenea, sanatatii umane, mai ales daca este utilizat într-o maniera nesabuita.
Pentru a evita aparitia tulburarilor, expertii sugereaza sa se respecte o diferenta de 5 grade, între temperatura interna și cea externa.
Mai mult, este o buna practica curatarea filtrelor, pentru a evita procrearea insectelor, precum și creșterea microorganismelor, care ar putea raspandi Legionella Pneumophila, responsabila de celebra boala a legionarilor și febra Pontiac.
Pentru a evita durerile articulare și rigiditatea gatului, cauzate adesea de tranzitul de la un mediu rece la unul cald, este o idee buna sa purtati o eșarfa în jurul gatului și sa evitati sa stati chiar sub aparatul de aer conditionat, unde exista o emisie mai puternica și mai rece. de aer.
În sfarșit, pentru a evita durerile în piept, care ar putea sa te îngrijoreze și sa te faca sa te gandești la ce este mai rau, expertii recomanda sa eviti sa stai cu spatele la balsam.
Expertii au adaugat ca este foarte important sa acordati atentie transpiratiei.
De fapt, daca cineva se întoarce de la o plimbare lunga afara și este foarte transpirat, cu siguranta ca stati sub balsam ar putea oferi o ușurare initiala.
Cu toate acestea, în scurt timp, gatul și pieptul pot începe sa sufere de efectul diferentei de temperatura și, pe masura ce transpiratia îngheata, acest lucru ar putea facilita aparitia bolilor sistemului respirator.
Mai mult, s-a demonstrat ca în aceasta împrejurare, daca te muti de la aparatul de aer conditionat te simti mai cald. Pentru a evita aparitia tulburarilor respiratorii, expertii sugereaza sa respiri cat de mult poti cu nasul, deoarece umidifica aerul uscat, creand astfel un fel de echilibru între temperatura interna a corpului nostru și cea exterioara.